Ga naar de inhoud

De vogels in de Tarot

De vogels in de Tarot

Er zijn vier kaarten in de Tarot waar vogels in vlucht op voorkomen. Dat zijn alle vier de hofkaarten van de Zwaarden. Niet verwonderlijk want dit is de kleur van het element lucht. Ik maak onderscheid tussen vogels in vlucht en de enkelvoudige vogel die je op kaarten als pentakels negen of de ster tegenkomt. Bij alle vier de hofkaarten van de zwaarden zie je de vogels in de lucht boven de centrale persoon afgebeeld. Op de tarotkaart van de zwaarden schildknaap zie je tien vogels boven zijn hoofd. Op de tarotkaart zwaarden ridder vliegen vijf vogels mee met zijn volle galop. Op de zwaarden koningin is er nog maar een vogel in vlucht boven haar hoofd. Bij de zwaarden koning zijn er twee vogels rechts van zijn troon in een verder rustige lucht.

de betekenis van de vogels in de tarotkaart zwaarden schildknaapbetekenis van de vogels op de tarotkaart zwaarden ridder de betekenis van de vogels op de tarotkaart zwaarden koningin de betekenis van de vogels in de tarotkaart zwaarden koning

 Wat is de betekenis van de vogels in de Tarot?

De vogels in de tarot staan voor de gedachten die door je hoofd heen gaan. Zij zijn als de wolken in de lucht, vluchtig en ongrijpbaar. Je gedachten zijn van jezelf, vrij als een vogel, plotseling aanwezig en dan weer weg. De vogels op de hofkaarten staan dus voor allerlei soorten van gedachten. Dat kan uiteenlopen van somber gepieker en nachtelijk malen tot introspectie en besluitvorming. De hofkaarten van de zwaarden zijn over het algemeen geen vrolijk gezelschap, dus de ondertoon is altijd behoorlijk serieus en zal eerder naar het zware dan het lichte neigen.

Als er veel vogels in de legging verschijnen dan is er iets dat in de laatste dagen voortdurend onderwerp van je gedachten is. Het is zelfs moeilijk om het los te laten. Dat komt omdat er tot een soort van beslissing of afronding gekomen moet worden voor je deze gedachtentrein kunt loslaten. De vogels en de hofhouding van de zwaarden wijzen erop dat je nu meer op je verstand dan op je gevoel zult moeten afgaan. Een verstandelijke afweging is in dit geval beter dan vertrouwen op wat je gevoel je ingeeft.

Wat is de symboliek van de vogels

De betekenis van vogels in het kaartleggen met de tarotVogels vliegen in de lucht. Ze zijn vrij en ongrijpbaar. Vogels staan voor de innerlijke vrijheid als het lichaam gebonden is aan de aardse kluisters. Vogels vliegen hoog boven de wereld en staan voor kennis, waar wij nog iet over kunnen beschikken, maar wel zouden kunnen kennen als we de taal van de vogels zouden kunnen spreken. Sinds de oudheid worden vogels gezien als boodschappers van de goden. de Romeinen hadden speciale voorspellers in dienst, Augurs geheten, die aan de hand van de vogelvlucht, de wil van de goden moesten interpreteren. Sterker nog, geen enkele beslissing werd genomen zonder dat deze voorspellers waren geraadpleegd.

Dat vogels door de eeuwen heen een inspiratiebron voor mensen geweest zijn mag wel blijken uit het feit dat aan bijna elke vogelsoort wel een eigen spirituele of symbolische betekenis toegedacht is. Zie ook:

Vroege vogels: Keltische vogel symobliek

Symboliek van Vogels door Tom Westeneng

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: