Ga naar de inhoud

Kracht

Betekenis Tarotkaart Kracht

Kracht – tarotkaart betekenis

Rechtop: Door zelfacceptatie word je sterker. Met liefde en vertrouwen in jezelf breng je het innerlijke beest van angsten, aandriften en complexen tot rust. Daardoor win je aan kalmte en zelfvertrouwen. Moed. Hartstocht.

Omgekeerd: Doordat je jezelf niet aanvaardt met alle lichte en donkere kanten die je persoonlijkheid heeft, ben je vatbaar voor negatieve gevoelens als (zelf)haat, depressie en angsten. Psychische stoornissen.  Obsessie.

Astrologie: Leeuw    Elementen: Vuur

Kracht – uitgebreide verklaring

Rechtop: De tarotkaart Kracht wijst op de macht van liefde en begrip om je problemen de baas te worden en een potentiële dreiging om te zetten in een machtige bondgenoot. Door begrip op te brengen voor je donkere aandriften, angsten en complexen en door deze te accepteren als een deel van jezelf, krijg je er controle over. Je krijgt daarmee de beschikking over al die energie die de passie en hartstocht vrijmaakt. Daarmee word je sterker en stabieler. Het maakt je een completer mens. Er is echter altijd het risico dat je de controle verliest.
De tarotkaart Kracht wijst ook op de toepassing van vriendelijkheid en begrip om je doelen in de buitenwereld te bereiken. Kracht is traditioneel een kaart die staat voor het beteugelen van de lage lusten door ze te accepteren als deel van je leven, in de Crowley tarot heet deze kaart dan ook Lust daar is het dubbele aspect van deze kaart dan nog duidelijker te zien. Niet alle lage lusten zijn evenwel sexueel van aard en het beteugelen van de lage lusten moet dan ook breder gezien worden. Als je probleem te maken heeft met verdrukte driften en angsten dan vertelt de tarotkaart Kracht, dat je niet moet vechten maar proberen jezelf te begrijpen en te accepteren om dat duistere deel van jezelf tot rust te brengen.

Omgekeerd: De tarotkaart Kracht ondersteboven vertelt dat je in gevecht bent met jezelf. Je kunt je angsten en aandriften niet accepteren en verliest als gevolg daarvan de controle over jezelf. Dat kan op allerlei manieren tot uiting komen waaronder woede, onbeheersbare angsten en gepieker. Soms lijkt het wel of er een onbekende in je schuilt die bij tijd en wijle de controle over je persoonlijkheid overneemt, uiteindelijk verlies je het vertrouwen in jezelf en glijd je af in zelfhaat en depressie. In een mildere variant waarschuwt de Kracht ondersteboven je tegen het forceren van situaties door verzet, drammen of ruziën. Dit destructieve gedrag is een uiting van mensen die een hekel aan zichzelf hebben en daardoor hun relaties ten gronde richten. Het verlies van controle betekent ook dat het genieten van de lust is omgeslagen in een verslaving.

Kracht – beschrijving

Betekenis van de tarotkaart Kracht

Een mooie vrouw met een vriendelijke uitstraling sluit de bek van een leeuw. De vrouw is blond en heeft een rozenkrans op haar hoofd. Boven haar hoofd zweeft dezelfde lemniscaat als van de Magiër. De vrouw is gekleed in een witte jurk en heeft een bloemenslinger als ceintuur. De bloemenslinger loopt verder uit naar de leeuw alsof hij daar ook mee getooid gaat worden. De hemel is goudgeel boven een overwegend paradijselijk groene omgeving. In de verte zijn wat bergen te zien. De Leeuw is niet angstaanjagend, maar lijkt zich in dit tafereel reeds neer te leggen bij het feit dat hij door een zachte hand bedwongen is. De kaart is genummerd met het Romeinse cijfer acht.

Kracht – Symboliek

De mooie vrouw op de tarotkaart Kracht is het zinnebeeld van liefde en begrip. Als zodanig kan ze vergeleken worden met de godin Venus die het beest bedwingt door het lief te hebben. De Leeuw verbeeld de onderbewuste draaikolk van lusten, verlangens en aandriften die deel van ons uitmaakt en die tot kalmte gebracht moet worden zodat de ziel vrijgemaakt wordt. De vrouw draagt een witte japon als teken van spirituele reinheid en onschuld, de bloemenslingers verbeelden de vriendelijkheid en het zachte juk dat de leeuw opgelegd wordt. Het Lemniscaat verbeeldt de oneindigheid en de goddelijke herkomst van de liefde en begrip dat alomvattend is. De paradijselijke omgeving is een verwijzing naar het paradijs waar de leeuw vreedzaam neerligt naast het lam. De achtergrond is geel, de kleur van het intellect dat leidend is in de analyse van het beest en het besef dat aanvaarding leidt tot controle en rust. De rode roze in de bloemenslinger verbeelden de zuiverheid van de hartstocht waarin de lust van de leeuw is omgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *