Ga naar de inhoud

De Kluizenaar

Betekenis Tarotkaart De Kluizenaar

De Kluizenaar – betekenis tarotkaart

Rechtop: Inzicht verkregen door afzondering. Je moest even op jezelf zijn om je gedachten en gevoelens weer op een rij te krijgen. Wijze raad. Je hebt meesterschap bereikt door meditatie, studie of overdenking.

Omgekeerd: Je geeft geen gehoor aan wijze raad of ziet door de bomen het bos niet meer. Je wordt overspoelt door informatie en bent meer in de war dan dat je iets weet. Ook: Je bent nog (te) onervaren voor wat je wilt en moet nog heel veel leren.

Astrologie: Maagd, Maan    Element: Aarde

De Kluizenaar – uitgebreide verklaring

Rechtop: De tarotkaart De Kluizenaar verbeeld het inzicht dat bereikt is na studie, meditatie of contemplatie in afzondering. Je hebt je teruggetrokken om inzicht te verwerven uit de hoeveelheid informatie die op je afkomt en bent daarin geslaagd zodat je nu meesterschap bereikt hebt en anderen in je wijsheid en inzichten kunt laten delen. Je bent echter geen leraar in de zin van De Hogepriester die zijn wijsheid aan allen schenkt, ongeacht of ze klaar zijn om te ontvangen. De Kluizenaar deelt zijn raad alleen met hen die daarvoor open staan, gelijkgestemde zoekers naar de wijsheid. De Kluizenaar wijst ook op het zoeken naar en vinden van goede raad of advies. Het kan een wijze raadgever voorstellen die vanuit het meesterschap in staat is je die inzichten te verschaffen waar je naar op zoek bent. Deze tarotkaart in de toekomstige zin kan betekenen dat je behoefte hebt om wat tijd alleen door te brengen om vooruit te komen. Rust en overdenking zullen je helpen te begrijpen wat nu het belangrijkste voor je is.

Een minder bekende betekenis van De Kluizenaar is de beperking die komt met de tijd. Keuzes zijn gemaakt, de reis is tot een einde gekomen, het magnum opus volbracht. Nu rest alleen de afdaling en het overdragen en delen van de verkregen inzichten.

Omgekeerd: Omgekeerd staat De Kluizenaar voor verwarring. Er zijn teveel mensen om je heen die lijken te weten wat goed voor je is. Door al die informatie die op je afkomt ben je niet in staat om de echte wijze raad op te volgen of om zelf tot inzicht te komen. Het lijkt wel of je niets geleerd hebt van de fouten die je maakt. Het kan ook zijn dat je doorgeslagen bent in nadenken en nu in kringetjes ronddraait zonder ooit tot de kern te kunnen geraken. In dat geval kan het raadzaam zijn om jezelf in een geheel andere omgeving te brengen of een tijdje te stoppen met denken en juist het gezelschap van anderen te gebruiken om jezelf uit die mallemolen van je gedachten spinsels te trekken. Je hebt behoefte aan afleiding. De Kluizenaar omgekeerd staat ook voor het begin van de studie of de zoektocht naar inzicht. Je weet nog niets en bent zeer onervaren met het onderwerp van je overdenkingen. Je moet nog heel veel, zo niet alles gaan leren. Nu meer dan ooit heb je behoefte aan wijze raad en begeleiding, als deze zich aandient, sla het dan niet in de wind.

De Kluizenaar – beschrijving

Betekenis van de tarotkaart De Kluizenaar

De Kluizenaar, ook wel De Heremiet genaamd, is een man met een weelderige baard getuigend van grote ouderdom. Hij draagt een grijze mantel en heeft de kap daarvan over zijn hoofd geslagen. De Heremiet staat boven op de top van een berg, in een met sneeuw bedekt berglandschap. Hij kijkt naar beneden en overziet de gehele wereld. In zijn linkerhand houdt hij een staf en in zijn rechterhand houdt hij een ontstoken lamp, het licht van de lamp is een zespuntige ster.

De Kluizenaar – Symboliek

De tarotkaart De Kluizenaar is een kaart met een krachtige en eenduidige symboliek. Er zijn geen astrologische, elementalistische of  andere symbolen toegevoegd om de duiding te verrijken.

De kluizenaar draagt een kap over zijn hoofd, hij zoekt de afzondering van zijn medemensen. Hij staat op een bergtop, wat betekent dat hij een lange eenzame reis heeft volbracht en het hoogst haalbare resultaat heeft bereikt. Hij mag nu met recht een meester genoemd worden. Hij kijkt naar beneden want door zijn verkregen inzicht overziet hij de gehele wereld. Hij heeft de ultieme, misschien wel spirituele, innerlijke wijsheid verworven. Zijn mantel is grijs, wat betekent dat hij door contemplatie de uitersten van wit en zwart, licht en duister heeft weten te verenigen en nu een volledig en compleet inzicht in het wezen van het zijn heeft. De lamp die hij draagt wordt vaak geassocieerd met het zoeken naar de wijsheid, zoals de wijze Diogenes dat ooit deed in zijn zoektocht naar een “mens”. Door de houding van De Heremiet en zijn positie op een berg zie ik het ook als een lichtbaken van wijsheid voor de andere zoekers naar wijsheid. Een vuurtoren die ons veilig door de duistere nacht van de onwetendheid leidt. De ster in de vorm van een hexagram staat voor het innerlijke licht van de inzicht verkregen uit de ervaring en vereniging van de principes van man en vrouw, spiritueel en aards, vuur en water, onderbewustzijn en bewustzijn. De Kluizenaar is gemodelleerd naar de heilige Antonius van Egypte de allereerste mystieke kluizenaar. De staf van de Kluizenaar is de staf van de pelgrim, steun en toeverlaat tijdens de reis naar verlichting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *