Ga naar de inhoud

Sleutel tot de Tarot – Noud van den Eerenbeemt

Afgeschreven bibliotheekboeken bakken

Zo nu en dan grasduin ik door de afgeschreven boeken bakken van de bibliotheek. Zo kwamen wij enkele jaren geleden in het bezit van dit boek van Noud van den Eerenbeemt. Het is geschreven in 1972 en wij vonden het in de vierde druk uit 1983 van de uitgeverij parsifal, waaruit mag blijken dat het met enige regelmaat is heruitgegeven. Ik kende het werk van Noud al van zijn boek Handboek voor Heksen dat in mijn pubertijd een blijvende indruk op mij heeft gemaakt. Voor zover ik mij herinner stonden er in die periode veel boeken van de hand van Eerenbeemt in de esoterische hoek van de boekhandels en bibliotheken.

Sleutel tot de Tarot

Het boek de Sleutel tot de TarotNoud heeft een vrij stellige manier van schrijven. Het lijkt nog het meest op de wijze waarop Henk van der Meyden zijn society stukken in de Telegraaf deed. Met HOOFDLETTERS GESCHREVEN als je iets wil benadrukken. Noud heeft ook geen last van twijfel of voorbehoud. De meest speculatieve zaken worden medegedeeld met het aplomb van een nieuwslezer die verslag doet van de nieuwsfeiten. Noud is een ingewijde die op routineuze wijze zijn kennis gelijk een middelbare school docent aan de leerling overbrengt. Dit geeft bij tijd en wijle tijdens het lezen een gevoel alsof je loskomt van de realiteit.

Atlantis en de Kabbalah

Het boek begint met een korte historie van de Tarot, die volgens hem begint in Atlantis. Terwijl je van die schok nog aan het bekomen bent, vervolgt Noud met een wijdlopige behandeling van de numerologie die de fundering van de Tarot vormt. Dit gedeelte is uitgebreid voorzien van allerlei geometrische schema’s die de tekst helaas niet duidelijker maken. Berekeningen komen uit op woorden en cijfers veranderen naadloos in begrippen, zo nu en dan met een term uit de Kabbala ertussen. Ik heb respect voor de numerologische roots van de tarot maar dit gedeelte biedt helaas geen verheldering van zaken.

Symboliek en betekenis van de grote arcana

Daarna volgt een uitgebreide behandeling van de grote arcana. Dit is een heel interessant gedeelte en de voornaamste reden waarom ik dit boek nog vaak gebruik voor referentie. Noud heeft een heel eigen kijk op de symboliek van deze tarotkaarten en de betekenis die daaraan gegeven moet worden. Hier is het eigenlijk wel zo prettig om af en toe mee op te stijgen op de vleugels van de verbeelding van deze wonderlijke man en door zijn bril te kijken naar de tarotkaarten en hun verhaal.

Vuur, Water, Lucht en Aarde

Noud van den Eerenbeemt esoterisch schrijverNa de grote arcana komt een lange verhandeling over de vier elementen en een wat korter hoofdstuk over de kleine arcana. Interessant is hoe de schrijver hier de elementen en de getallen gebruikt om te komen tot een uitleg van de kaarten van de kleine arcana. Vooral bij de hofkaarten wordt dit weer aangenaam ondoorgrondelijk als de elementen ook nog op hun kop blijken te kunnen staan. Het boek wordt afgesloten met een kort hoofdstuk over legpatronen. Schema’s voorzien van letters en cijfers dwarrelen door elkaar zonder dat de betekenis van de posities nader wordt verklaard. Ga er maar aanstaan om daar iets mee te duiden. De laatste twee pagina´s gaan over het nut van de Tarot. Hier komt de wijsgerige kant van Noud van den Eerenbeemt om de hoek kijken en ik kan het moeilijk oneens zijn met zijn conclusies, al is de ietwat hoogdravende toon waarmee hij ze op papier zet is tamelijk amusant.

Gemengde gevoelens

Het zal duidelijk zijn dat ik gemengde gevoelens bij dit boek heb. Is Noud mij lichtjaren vooruit in diepzinnigheid? Is zijn hermetische kennis…. ehm gewoon te hermetisch voor mij? Of heeft Noud vooral zijn fantasie de vrije loop gelaten en verpakt als ongezouten waarheid? Blijft het feit dat ik gefascineerd ben door zijn behandeling van de symboliek en betekenis van de tarotkaarten van de grote arcana, die duidelijk uit zijn persoonlijke excentrieke referentiekader voortkomen. Dat vormt toch zeker de helft van dit boek. Voor mij een reden om hem in de tarot boekenkast te houden en aan Noud drie heremieten toe te kennen.

[php snippet=18]

3 reacties op “Sleutel tot de Tarot – Noud van den Eerenbeemt”

  1. Wat heerlijk om dit boek en een foto van Noud van den Eerenbeemt hier terug te vinden. Het boek staat nog altijd in mijn boekenkast. Van 1985 tot 1987 heb ik alle cursussen die hij gaf gevolgd. Ik begon bij hem met een cursus over de tarot. Stapels aantekeningen heb ik nog uit die tijd en uiteraard dit boek. Als hij iets uitlegde ging het leven. De magie werd ook jouw magie, ik voelde me meegenomen naar zijn wereld. Maar hij nodigde je uit om zelf te ervaren: een reis door de tarot, steeds een dag leven door de betekenis van een kaart van de grote arcana en alles wat je ervaart zien met de bril van de essentie totdat je daarmee samen viel totdat je dat aspect van zijn doorleefd had. Na ook de cursus magie en de runen gevolgd te hebben hoorde ik mij zeggen:”Ik volg alle cursussen van die man al geeft hij een cursus grasmaaien op de maan!” Hij woonde destijds in de zomer in Frankrijk en gaf in de winter cursussen in Nederland en België. Ik was in Maastricht. Hij vroeg mij nog om te denken over aansluiting bij de leefgemeenschap in Frankrijk. Hij had een tweeling van 9 jaar meen ik mij nog te herinneren en die hadden, samen met andere kinderen daar onderwijs nodig. En daar ik voor de klas stond en meevoelde in zijn denkwijze leek hem dat wel wat. Ik heb de sprong naar de onzekerheid niet gewaagd maar zijn kennis draag ik nog steeds met me mee. Letterlijk en figuurlijk. En het boek…. ja daar kon ik veel minder mee dan met zijn lessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *