Ga naar de inhoud

Gematigdheid

Gematigdheid – tarotkaart betekenis

Betekenis Tarotkaart De Gematigdheid
Rechtop: Je pakt de situatie succesvol aan door zelfbeheersing. Door de gulden middenweg te zoeken kom je terecht in een harmonieuze en evenwichtige situatie. Je gezondheid gaat vooruit door een gebalanceerde levensstijl. Je relatie verbeterd doordat je elkaar halverwege tegemoet komt. In zaken kom je door slim onderhandelen tot een win win situatie voor jou en je zakenrelaties.

Omgekeerd: Je laat de situatie escaleren door je onmatigheid. Met extreem gedrag breng je relatie, gezondheid of zaken in gevaar. Misschien ben je niet zelf de oorzaak van deze instabiele situatie en is juist iemand in je omgeving verantwoordelijk voor het uit de hand lopen. Wees op je hoede voor een opkomende ziekte.

Element: Vuur  Astrologie: Boogschutter

Gematigdheid – uitgebreide verklaring

Rechtop: Je brengt de juiste balans in een situatie. De tarotkaart gematigdheid staat voor het zoeken en vinden van de gulden middenweg. In oudere tarotspelen wordt deze kaart ook wel de twee kruiken genoemd. Het zoeken naar evenwicht en het vinden daarvan betekent dat je een meer harmonieuze periode in je leven tegemoet gaat. In feite waarschuwt de gematigdheid je altijd om wat water bij de wijn te doen. Maar ook om wat assertiever te zijn als je jezelf wat al te timide opstelt. De kruiken moeten uiteindelijk beide even vol zijn. Als de gematigdheid als kaart in een gezondheidsvraag verschijnt dan geeft dat aan dat matiging je gezondheid ten goede zal komen. In het verleden wijst de gematigdheid vaak op een situatie die harmonieus was en die aan de basis van de huidige stand van zaken ligt. Zakelijk gezien is er een goed evenwicht waarin gesproken kan worden van een win-win situatie voor jou en je zakenpartners.

Omgekeerd: De omgekeerde tarotkaart gematigdheid waarschuwt dat je gedrag en gevoelens te extreem dreigen te worden. Daardoor gaat de balans verloren. Het kan zijn dat je uitschiet in slechte gewoontes die je gezondheid bedreigen. Gematigdheid omgekeerd kan ook duiden op relaties die onstabiel worden doordat jij of je partner, of beiden, zichzelf te buiten gaan aan onmatig gedrag of te dramatische uiting van emoties. Dit hoeft niet alleen te slaan op woede of agressie, maar ook afzondering en onderdanigheid zijn gedragsuitingen die tot een onevenwichtige relatie leiden. In zaken moet je uitkijken dat je niet te toegeeflijk bent of jezelf al te zeer laat gebruiken.

Betekenis van de tarotkaart gematigdheid in het kaarleggen met de tarot op de website van de Tarot Lezer.Gematigdheid – omschrijving

Op de tarotkaart de gematigdheid staat een engel met twee kelken afgebeeld. In oudere tarotspelen heet deze kaart ook wel de twee kruiken. De engel is de aartsengel Michaël. Op zijn voorhoofd draagt hij het zonneteken. Op zijn borst zien we een driehoek in een vierkant. De engel schenkt water van de ene kelk in de andere. Zelf staat hij aan een meer en heeft een voet in het water en een voet op het vasteland. Op de achtergrond zien we een rustige blauwe lucht. Een pad loopt vanaf het meer naar de bergen in de verte, waar een een stralende kroon boven de bergen hangt.

Gematigdheid – symboliek

De engel Michaël is de gids van het leven naar het dodenrijk. Op deze kaart is hij vooral te zien in zijn functie als gids. Hij schenkt zeer zorgvuldig de inhoud van de ene in de andere kelk. De engel geeft ons hiermee aan dat we in alle zaken de juiste balans moeten zoeken. De beloning hiervoor vinden we als we hetzelfde pad als de engel bewandelen, we zien dan uiteindelijk het goddelijke licht van het meesterschap. Met de twee kelken wordt dualiteit weergegeven, het mannelijke en het vrouwelijke aspect, het denken en het voelen en alle andere polariteiten in het bestaan. De engel verbeeld het goddelijke deel van ons, het hogere zelf. Hij zorgt voor het evenwicht tussen de twee uitersten door het samen te voegen.  Het in harmonie en evenwicht zijn met zichzelf is niet alleen een innerlijk gebeuren. Het heeft ook zijn weerslag in het leven van alledag in onze relaties, familie, werk, gezondheid etc.

Verdere symboliek voor het bereiken van evenwicht door samengaan zien we in het teken op de borst van de engel. De driehoek staat voor de goddelijke drieëenheid en het vierkant voor de fysieke wereld, tezamen vormen zij het universum. De engel staat in het water en op aarde. Dit verbeeldt het samengaan van lichaam en ziel. Het zonneteken en de stralende kroon staan voor het goddelijke inzicht in het samengaan van uitersten dat uiteindelijk leidt tot verlichting.

Gematigdheid – verdere informatie

Temperance zoals beschreven in de pictorial guide to the tarot (engels)

Betekenis van de gematigdheid op livemedium

De oorsprong van deze kaart ligt in de verbeelding van de deugd gematigdheid. Dit artikel op wikipedia gaat zeer diep in op temperantia (engels)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *