Meteen naar de inhoud

De Duivel

De Duivel – tarotkaart betekenis

Betekenis Tarotkaart De Duivel
Rechtop: Je bent in de ban van iets of iemand. Zodanig dat er sprake is van een obsessie of een verslaving. Misschien zelfs van dwang door een ander. Deze afhankelijkheid beheerst je leven. Angst, leugens, egoïsme, dwanggedrag en geen zelfrespect zijn slechts enkele voorbeelden van de vormen die dit aanneemt. Zorg dat je de controle over jezelf en je leven terugkrijgt.

Omgekeerd: Bevrijding. Je ontworstelt jezelf aan een verslaving, obsessie of aan de macht die een ander over je uitoefent. Er komt een einde aan de angst en het gevoel van afhankelijkheid en machteloosheid. Kijk uit voor doorslaan naar onverschilligheid.

Element: Aarde  Astrologie: Steenbok

De Duivel – uitgebreide verklaring

Rechtop: De duivel als gevallen engel verbeeldt het toegeven aan je duistere zijde. Door jezelf te laten gaan, verlies je jouw vrijheid en smeed je de ketens waarmee je in de ban van die duivel komt.  Je mag de hoofdpersoon van deze kaart gerust als je vijand zien. Verslaving, egoïsme, hebzucht, leugenachtigheid, angst en manipulatie zijn de instrumenten waarmee je door de duivel geknecht wordt. Als de tarotkaart de duivel verschijnt is dit een waarschuwing dat je terecht gekomen bent in een afhankelijke situatie, waarbij je het stuur zelf uit handen gegeven hebt. Wellicht zag je het eerst niet eens en heb je nu pas door in wat voor situatie je bevindt. Een situatie waar je niet zonder meer uitkomt omdat je keer op keer toegeeft. Zorg dat je de controle over je eigen leven terugkrijgt. Houd vol, je hebt zelf de sleutels van deze ketens in handen.
Omgekeerd: De uitzichtloze situatie verkeert nu in zijn tegendeel. Als tarotkaart de duivel omgekeerd valt dan is het einde van de nare situatie nabij. De schellen zijn van je ogen gevallen of je bent tot inkeer gekomen. Ergens in jezelf heb je de kracht gevonden om de teugels in eigen hand te nemen. Je ontworstelt jezelf aan de verslaving, obsessie of aan de macht die een ander over je uitoefent. Er komt een einde aan de angst en het gevoel van afhankelijkheid en machteloosheid. Je hebt nu de kracht om de verleiding blijvend te weerstaan of de verleider het hoofd te bieden en geen kans te geven je weer in zijn ban te brengen.

Betekenis van de tarotkaart De Duivel De Duivel – beschrijving

De Duivel zit gehurkt op een zwarte pilaar tegen een inktzwarte achtergrond. Hij heeft vleermuisvleugels, geitenhoorns en een omgekeerde pentagram tussen zijn Hoorns op zijn voorhoofd. In zijn linkerhand houdt hij een brandende fakkel en zijn rechterhand is opgeheven in een zegenend gebaar. Zijn poten zijn als die van een vogel en zijn onderlijf is behaard als van een sater. De naakte geliefden van tarotkaart VI zijn nu geketend door middel van ketting om hun nek die vastzit aan een zware smeedijzeren ring in het blok waar de duivel op zit. Hun houding is een van gedweeë berusting. Beiden hebben hoorns en een staart. De vrouw heeft een vrucht aan haar staart en de man een vlam. Het lijkt of de duivel met zijn fakkel de staart van de man aansteekt.

De Duivel – symboliek

Het decor van tarotkaart XV is inktzwart om aan te geven dat de situatie behoorlijk hopeloos en troosteloos is. In de krochten van de hel is geen licht en geen uitweg te vinden. Het is uitzichtloos.
De duivel heeft eenzelfde houding aangenomen als de aartsengel op de geliefden, deels bedoeld als spottende parodie, maar ook om de te wijzen op de overduidelijke overeenkomst tussen de twee kaarten. In feite is de keus van de geliefden gemaakt, zij het de verkeerde keuze. Ze hebben gegeten van de boom des levens en de boom van de kennis wat te zien is aan hun staart. Ze hebben hoorntjes gekregen om hun val te verbeelden en het feit dat ze er zelf voor hebben gekozen. Zij zijn de gewillige slaven van de gevallen engel en hebben daarmee zelf de ketens gesmeed waarmee zij aan het blok vastzitten.
De houding van de twee is gedwee en niet erg verwachtingsvol, ze maken niet de indruk dat ze proberen los te komen van de ketens die hen in de diepte vasthouden. Ook al zitten de ketens zeer los om hun nek. Door te eten van de verboden vruchten hebben ze kennis verworven en het is de vraag of ze in staat zijn hun verworvenheden weer op te offeren in ruil voor hun bevrijding.
De duivel heeft een fakkel in zijn hand. Hij brengt het vuur naar de mens als een soort Prometheus, waarmee nogmaals wordt verwezen naar het verwerven van kennis van de materiële wereld. Dezelfde kennis waardoor onze blik op de spirituele wijsheid vertroebeld wordt. Het verbeeldt de mens na de val, zondaars verstrikt in de verleidingen en gemakken van het materiële leven.
Toch zit er daardoor ook iets dubbels in de kaart die te maken heeft met het verwerven van kennis en de duivel als verpersoonlijking van het rationele en kritische verstand dat ons als mens ook veel goeds gebracht heeft. Het omgekeerde pentagram staat tenslotte voor zwarte magie of kennis die toegepast wordt om zelfzuchtige redenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *