Ga naar de inhoud

De Toren

Betekenis Tarotkaart De Toren

De Toren – betekenis tarotkaart

Rechtop: Er is sprake van een plotselinge onvoorziene catastrofe, crisis of ramp. Bestaande structuren komen met een verwoestende klap tot een einde. Gaat het over je baan, je relatie, je gezondheid of je overtuigingen? De vraag die je gesteld hebt en de omliggende kaarten zullen je het antwoord verschaffen.

Omgekeerd: Er is sprake van een onvoorziene  crisis, maar een crisis die hanteerbaar is. Desondanks ervaar je deze situatie als schokkend omdat de tarotkaart de toren ondersteboven gekeerd heeft wat jij toe nu toe voor zekerheid aanzag.

Astrologie: Mars     Element: Vuur

De Toren – uitgebreide verklaring

Rechtop: Als de tarotkaart de toren verschijnt in je legging dan is er sprake van een plotselinge onvoorziene catastrofe, crisis of ramp. Bestaande structuren komen met een verwoestende klap tot een einde. Wat onaantastbaar leek blijkt in een korte gewelddadige eruptie te verdwijnen. Wat overblijft zijn de fundamenten, gereed voor een nieuwe frisse start. Doordat je zekerheden in een crisis verdwijnen blijf je ontredderd achter. Tussen de rokende puinhopen zul je weldra wat blauwe lucht en een sprankje zon waarnemen, maar voor nu zit je met de ellende. De toren domineert de lezing, afhankelijk van de plaats in de legging blijkt de diepte van de crisis en de omvang van de gevolgen. Gaat het over je baan, je relatie, je gezondheid of je overtuigingen? De vraag die je gesteld hebt en de omliggende kaarten zullen je het antwoord verschaffen.
Omgekeerd:
Als de tarotkaart de toren omgekeerd valt dan is er sprake van een onvoorziene  crisis, maar een crisis die hanteerbaar is. De toren schudt op zijn fundamenten en de bestaande structuren worden stevig getest. Er is zeker schade maar er is geen sprake van een complete ineenstorting.  Desondanks ervaar je deze situatie als schokkend omdat de tarotkaart de toren ondersteboven gekeerd heeft wat jij toe nu toe voor zekerheid aanzag.

Tarotkaart XVI De Toren betekenis in de tarotDe Toren – beschrijving

Tarotkaart XVI De Toren. Een eenzame grijze toren staat scherp afgetekend tegen de zwarte nacht, hoog op een desolate rots. De bliksem slaat hoog vanuit de hemel boven in de toren, waardoor de gouden kroon ervan af gestoten wordt. Vlammen slaan uit de top van de toren en uit de ramen, het lijkt alsof de toren van binnen volledig in brand staat. Twee mensen vallen met hun hoofd vooruit uit de toren. De twee personen hebben uitdrukkingen van angst en afgrijzen in hun gezicht. Een is vrouw en draagt een kroon en een lange blauwe japon. De ander is een man en draagt een rode cape over een blauw pak met leren laarzen. Het zijn overduidelijk edelen, mogelijk zelfs van koninklijke bloede. Ze vallen dieper dan de toren hoog is. Grijze wolken suggereren onweer, tweeëntwintig gouden vonken begeleiden de val van de twee personen.

De Toren – symboliek

Hoogmoed komt voor de val is het spreekwoord dat voor deze kaart is uitgevonden. De toren met de kroon erop wordt door zijn bewoners als onaantastbaar geacht. Arrogantie en trots worden weergegeven door de prachtige kleding waarin de twee vallende personen zijn gehuld. Een draagt zelfs een kroon en gouden muiltjes. Ze vallen diep, dieper zelfs dan de onaantastbare toren die ze bewoonden hoog is. Het afgrijzen staat in hun gezichten geëtst, het is duidelijk dat dit een levensveranderende ervaring is.
De bliksem is het instrument van een hogere macht en geeft weer dat ze van hun troon gestoten worden door het noodlot. De achtergrond is zwart met grijze wolken om aan te geven dit het heftigste gedeelte van de stormachtige nacht is. Dit is het hoogtepunt, hierna keert de stilte weer terug.
De kroon op deze toren verbeeld de arrogante overtuiging van de bouwers dat ze klaar zijn, dat dit de uiteindelijke waarheid is en dat er niets meer veranderd hoeft te worden. Ze hebben de boodschap van de grote arcana als bouwstenen gebruikt en er deze trap naar de hemel mee gebouwd. Maar het is een valse oplossing en als het noodlot toeslaat spatten ze als gouden vonken uit de toren, vrij om opnieuw ingezet te worden. Het zijn er tweeëntwintig om aan te geven dat het om alle troeven uit de grote arcana gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *