Ga naar de inhoud

De Maan

De Maan – betekenis tarotkaart

Betekenis Tarotkaart De Maan

Rechtop: Verborgen zaken komen aan het licht. Het inzicht dat je daardoor verwerft kan leiden tot transformatie of desillusie. Afhankelijk van de kaarten die in de buurt van de Maan liggen zal de duiding positief of negatief zijn.

Omgekeerd: De waarheid die aan het licht komt is iets minder ontnuchterend. Het kan zelfs een aangename verrassing voor je zijn.

Element: Water      Astrologie: Vissen

De Maan – uitgebreide betekenis

Rechtop: Waarheid die aan het licht komt kan hard aankomen. Het voelt soms aan alsof de schellen van je ogen vallen. Leugens komen aan het licht en er volgt een schaamtevolle ontmaskering. De maan ontleent daaraan haar vaak negatieve lading. Dit is grotendeels onterecht.
Tarotkaart XVIII de maan wijst je op verborgen zaken die aan het licht gaan komen. Het inzicht dat je daardoor verwerft kan leiden tot transformatie of desillusie. Afhankelijk van de kaarten die in de buurt van de Maan liggen zal de duiding positief of negatief zijn. Inzichten kunnen tot je komen vanuit je onderbewustzijn of je dromen, maar evengoed door het afleggen van een lange zoektocht naar waarheid, werkelijkheid en wijsheid.
In algemene zin staat de maan voor bevruchting, groei en tot wasdom komen. Dit kan zowel aards als spiritueel opgevat worden.

Omgekeerd: De waarheid die aan het licht komt is iets minder ontnuchterend. Het kan zelfs een aangename verassing zijn. Omdat de maan nu ondersteboven ligt gaat deze kaart ook over verduistering en verdwijning. Het vergeten als in de tijd die alle wonden heelt. Nu is er geen sprake van groei of dagend inzicht, maar van een vervagend perspectief. De maan in deze positie biedt je inzicht zonder al te veel trauma of laat een verdriet langzaam in de tijd verdwijnen.

De Maan – beschrijving

De beeltenis van tarotkaart XVII de maan bevat een vrouwelijk gezicht, haar ogen zijn gesloten. Alle schijngestalten die de maan aanneemt zijn weergegeven. Het is een wassende maan, van sikkel, naar half, naar volle maan. De maan heeft tweeëndertig stralen. Onder de maan zijn vijftien vonken te zien.
Een hond en een wolf huilen naar de maan. Op de voorgrond kruipt een kreeft uit het water. Waar de kreeft aan land komt begint een pad. Dit pad slingert zich over het land tot in de bergen aan de horizon. Twee torens flankeren de kaart. Het lijken dezelfde torens als die op de grote arcana troef XIII De Dood in de verte te zien zijn. De maan staat hoog boven de twee torens.

De Maan – symboliek

Tarotkaart XVIII de maan is niet zonder meer helder te duiden. De maan zelf staat voor het verborgene en wordt geassocieerd met het onderbewuste. Haar ogen zijn gesloten, wat duidt op slapen en dromen. De maan is wassend, hetgeen betekent dat zij in deze kaart in kracht toeneemt tot zij vol is. Dit staat voor een inzicht dat vanuit het verborgene aan het licht komt.
Het water op de voorgrond is hetzelfde als de rivier Styx die op de kaart van de dood te zien is. Door de rivier over te steken zijn we teruggebracht tot onze meest primitieve staat, de weg leidt terug naar het bewustzijn. Daarmee staat de kaart voor inzichten die vanuit ons onderbewuste primitieve zelf tot ons komen.
De honden en de torens duiden op een weg met hindernissen. Je zult het een en ander moeten overwinnen om aan de horizon te komen. Daarmee staat de kaart ook voor, vaak verborgen, moeilijkheden die overwonnen moeten worden. Ze kunnen ook gezien worden als poorten die gepasseerd moeten worden.
De vrouw in de maan is de maangodin. Zij regeert over groei en verval, de volledige cyclus van leven en dood. Zij heeft haar ogen gesloten en is onpartijdig, onverschillig voor de smeekbeden die vanaf de aarde op haar toekomen. Haar vonken zijn de dauwdruppels, de tranen van Isis, die de aarde bevruchten. Zij geeft leven en neemt het weer weg, ze brengt aan het licht en verduistert onverschillig wat het voor ons betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *