Ga naar de inhoud

De Dwaas

De Dwaas – betekenis tarotkaart

Betekenis Tarotkaart De Dwaas

Rechtop: Je bruist van het leven en de energie. Je wil van alles ondernemen en de omstandigheden zijn gunstig daarvoor. Je ziet overal mogelijkheden. Je gaat spontaan tot actie over, maar misschien wel iets te impulsief.

Omgekeerd: Je handelt zonder na te denken en maakt de verkeerde keuzen. Je spontaniteit vervalt tot doelloos gedrag. Dwaasheid.

Astrologie: Uranus    Element: Lucht

De Dwaas – Uitgebreide Verklaring

Rechtop: Dit is de kaart van elke onderneming die je hoopvol en met ongewisse uitkomst begint. De lucht op de tarotkaart de dwaas zindert van energie en alle tekens zijn positief. Je voelt je energiek en optimistisch en je wilt uit de startblokken schieten ook al weet je nog niet waarheen. Je neemt spontaan beslissingen die je leven zullen veranderen. Je realiseert je ergens wel dat je grote risico’s neemt, maar je laat je daardoor niet afschrikken en volgt nu je hart. Het is juist dat ongebreidelde enthousiasme en een beetje roekeloosheid die ervoor zorgt dat je dit nieuwe avontuur tot een goed einde kunt brengen. Dit zou wel eens de kans van je leven kunnen zijn. Een frisse start, een nieuw leven, volg nu je droom en probeer hem waar te maken.

Omgekeerd: Nu wordt de spontaniteit, dwaas en impulsief gedrag. Er worden verkeerde keuzes gemaakt die niet anders dan slecht kunnen aflopen. Dit is het moment om voorzichtig te zijn en de risico’s goed in te schatten. Het geluk is nu niet met je. Egoïstisch gedrag kan ervoor zorgen dat je anderen van je afstoot, angsten kunnen ervoor zorgen dat je de verkeerde afwegingen maakt. Je bent misschien nog wel enthousiast en energiek, maar de energie wordt verspild aan acties die je doelloos doen rondzwerven terwijl je achter een vaag ideaal aanjaagt. Uiteindelijk kunnen de gevolgen van je gedrag zo groot worden dat ze niet meer te keren zijn. Ook dan begin je opnieuw, maar beland je al snel op een doodlopende weg. Bezin je nu op je prioriteiten en probeer realistische afwegingen te maken. Onzeker? Wacht dan nog even af tot het tij keert en je weer op de golven van de mogelijkheden mee kunt surfen.

De Dwaas- Beschrijving

De Dwaas Rider Waite

Een jongeman loopt onverschrokken naar de rand van de afgrond, hij lijkt niet te gaan stoppen. Hij kijkt ook niet waar hij zijn voeten neerzet want zijn hoofd is geheven en hij is met zijn hoofd bij andere zaken dan de weg voor hem. Hij is zeer uitbundig gekleed met prachtige bloemen op zijn gewaad. Onder zijn tuniek draagt hij een wit hemd.  Op zijn hoofd heeft hij een slappe hoed, met daaronder goudblond haar. In zijn linkerhand draagt hij een witte roos en in zijn rechterhand heeft hij een knapzak aan een stok. Naast hem rent een wit hondje, die probeert zijn aandacht te trekken door tegen hem op te springen.

Wat er in de knapzak zit is niet zichtbaar, maar wel bekend. Het zijn de vier symbolen van de kleine arcana. De staf, de beker, het zwaard en het pentakel. De kaart is genummerd met het nummer 0.

De Dwaas – Symboliek

Dit is de nulkaart. Deze kaart symboliseert de oneindige potentie die kracht geeft aan de schepping van de realiteit. Nu is er nog niets en dat betekent dat alles nog kan en staat te gebeuren. Op die wijze is in de nul ook alles al aanwezig. Snel zullen met die enorme macht verstrekkende keuzes gemaakt worden.

De jongeman kijkt niet waar hij loopt dat staat voor het nemen van spontane en ongeplande acties. Hij heeft zijn hoofd in de lucht vol van optimistische verwachtingen. De zon schijnt en de lucht is geel. De wereld is vol licht en alles is dus kenbaar, de gele lucht staat voor de rede, waarmee de jongeman snel tot inzicht kan komen. De witte roos staat voor het verlangen van de dwaas dat rein en zuiver is, het hemd van de jongeman is wit om aan te geven dat hij nog een onschuldig en onbeschreven blad is. Het witte hondje dat naast hem opspringt verbeeld het onderbewuste dat wel degelijk zicht heeft op de weg voor de jongeman. Het is het instinct dat hem beschermt tegen al te grote risico’s en ervoor zorgt dat de afgrond hem niet fataal wordt.

In de knapzak zitten de talenten en de vaardigheden van de jongeman. Deze zal hij aanwenden om de realiteit vorm te geven, om de potentie om te vormen in werkelijkheid. Voor nu zijn ze nog opgeborgen en ongebruikt. Dit is de kaart die het goddelijke in ons weergeeft en de onbegrensde mogelijkheden van het nog ongevormde.

 

2 reacties op “De Dwaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *