Ga naar de inhoud

Trainen met de Tarot van A.E. Waite – Petra Sonnenberg

trainen-met-de-tarot-van-ae-waite-druk-1sonnenberg-p-9789063785512-4-1-imageEen Tarot Zakboekje

Zou het niet leuk zijn als je als Tarot lezer een soort padvindershandboek voor het kaartleggen had. Dat is precies wat Petra Sonnenberg heeft geschreven. Dit ultra praktische boekje is vooral geschikt voor mensen die zo nu en dan een legging willen doen en niet al te diep op  de symboliek achter de Tarot willen ingaan. Niet alleen is het erg praktisch het is ook handzaam en kort genoeg om niemand op voorhand af te schrikken door de met diepgang gepaard gaande honderdtallen aan pagina’s die dieper gravende werken vaak zo zwaar (letterlijk en figuurlijk) maken. Het boekje telt 123 paginas, waarvan er ca 78 (duh) gewijd zijn aan de Tarotkaarten en de rest gebruikt wordt voor het beschrijven van de Tarot en hoe je het beste kunt kaartleggen.

A.E.Waite Training?

Terwijl de titel prominent A.E.Waite vernoemd als onderwerp van de training. Blijft deze grootvader van de moderne Tarot totaal onderbelicht. In de appendix zijn welgeteld twee pagina’s gewijd aan Waite en Colman. Dus is de verwijzing voornamelijk naar het kaartenspel zelf. De Training komt er ook nogal bekaaid af, ze wordt niet als zodanig genoemd en de instructie telt misschien een pagina of vijf en het zijn niet eens erg grote pagina’s. Alles bij elkaar zeven pagina’s om de titel te rechtvaardigen. Het beestje moet een naam hebben natuurlijk, maar in dit geval is het wel een tamelijk misleidende naam. Of je moet geloven in ultrakorte flitstrainingen. De ondertitel van het boek is zelfs een beetje van kleuterschool niveau “Wat de kaarten ons verklappen”. Ik krijg hier bijna het idee dat dit een boekje voor klikspanen is.

legpatroon Dr ZodiakBijzondere legpatronen

Als je door de training heen bent gekomen, heeft Petra wel een paar leuke legpatronen opgenomen, die je normaliter in een dergelijk kort werkje niet tegenkomt. Naast oude bekenden als het Keltisch Kruis en de Driekaart legging vind je ook Het Hoefijzer, Het Kruis van Bestemming en  Dr Zodiak. Ook hier weer een zeer summiere beschrijving, maar vooral met de gezondheidswijzer Dr Zodiak heb ik aardig wat lol gehad. In deze legging vertellen de Tarotkaarten bijvoorbeeld hoe het staat met onze keel, klieren en andere organen en lichaamsdelen. Het nadeel van het projecteren van de Tarot op een dergelijk legpatroon is dat het niet anders kan (met positieve en negatieve kaarten) dan dat je altijd iets hebt om je zorgen over te maken.

Kleurcodering

Wat het boekje voor mij echter helemaal goed maakt, is de kleurcodering waarmee gewerkt wordt. Per kaart wordt aangegeven wat deze ongeveer betekent en vervolgens op kleur gerangschikt, wat hij betekent in de context van Liefde en Relaties (groen), Werk en Geld (blauw), voorspellend (oranje) en waar je extra moet opletten (paars). Dit vind ik een alleraardigste manier om de context waarin een lezing gedaan wordt, weer te geven per tarotkaart. Het is voor de leek die nog niet zoveel kaas van kaartlezen heeft gegeten de ideale mix tussen net iets meer informatie, zonder dat je zelf al te veel moet gaan interpreteren. De conclusie luidt dus: Dit boekje is leuk voor beginners om zo nu en dan willen kaartleggen en het boek erbij houden als een soort taalgidsje, niet voor mensen die iets meer over de Tarot hopen te leren. Het is zeker geen training in de Tarot van A.E.Waite…. Petra krijgt met dit boekje van mij een Pentakels Zeven en een Bekers Acht.

2 reacties op “Trainen met de Tarot van A.E. Waite – Petra Sonnenberg”

  1. Het komt wel vaker voor dat Nederlandstalige boeken over tarot informatief erg weinig om het lijf hebben. De afzetmarkt voor een boek met meer diepgaandere informatie zal wel beperkt zijn, maar dan nog..
    Engelstalige boeken zoals bv. de net verschenen ‘Around the tarot in 78 days’ biedt wel meer bijkomende informatie. Ook in dit boek gaan ze niet op alle onderwerpen diep in bv. relatie tarot en levensboom (kabbala, maar het wordt tenminste wel vermeld. Spreekt dit onderwerp je aan, dan kan je andere boeken daarover raadplegen. Ze maken je wegwijs in de tarot.

    1. 🙂 Absoluut! Ik laat mij momenteel leiden door wat mij voor de voeten komt en daar was dit kleine boekje bij. Overigens ben ik naar aanleiding van jouw voorstel begonnen aan de Tarot Wijsheid van Rachel Pollack. Daar ben ik voorlopig nog even niet doorheen. Sinds het starten van deze weblog groeit de leesstapel overigens explosief. En omdat ik ook niet overal sequentieel doorheen ga, liggen er nu een flink aantal boeken door elkaar open op het bureau. Ik loop nu alweer aangenaam achter bij mijn voornemens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *