Ga naar de inhoud

Mary Hanson-Roberts

Vanaf het moment dat ik de Tarot kaarten van Mary Hanson-Roberts zag, was ik verliefd. De middeleeuws aandoende afbeeldingen doen mij nog steeds denken aan de sprookjes die ik als kind voorgelezen kreeg door mijn moeder uit de grote geïllustreerde boeken van de gebroeders Grimm. Het leek mij dan ook leuk om een achtergrond artikel te schrijven over Mary Hanson-Roberts. En dus ging ik zoeken op internet naar achtergrondinformatie..

Dat was een verassing….. Terwijl haar tarot afbeeldingen alomtegenwoordig te vinden zijn op het internet, is er nagenoeg niets over Mary Hanson-Roberts persoonlijke leven te vinden op het internet. Of je moet zoeken met de toewijding van een echte adept:) en als je haar dan vindt, ben je nog niet veel wijzer.

Als je de hooiberg flink uitkamt dan vind je dat Mary vooral als illustrator actief is en een voorkeur heeft voor het tekenen van zogenaamde furries.. Dieren die mensenavonturen beleven. Je kunt veel van haar illustratiewerk voor boeken terugvinden, maar niets over de persoon zelf dan hearsay… Zelfs geen geruchten doen de ronde.

Mysterieus is ze daarmee wel, want zelfs van Pamela Coleman bestaat meer informatie dan van Mary. Toch heeft ze zichzelf niet helemaal aan het alziende oog van het internet weten te onttrekken. Sterker nog, in 2004 heeft ze zelfs nog een kleine collectie op internet gepubliceerd en kondigde en passant aan dat ze haar werk op e-bay te koop ging aanbieden. En dat doet ze nog steeds!!! Ik heb getwijfeld of ik haar zou proberen te benaderen, of het mysterie in takt zou laten. Ik heb voor het laatste gekozen (lekker makkelijk, dat wel:). Maar ook wel erg bang voor het realiseren dat een Heldin van Mythische Proporties ook maar een mens blijkt te zijn. Dus blijf ik liever geloven in de mythe van Mary dan te weten. Zo blijft haar boodschap ook voor mij van toepassing………………….

 

2 reacties op “Mary Hanson-Roberts”

  1. De laatste jaren komen er ontzettend veel tarotdecks op de markt. Meestal worden ze gemaakt door visuele kunstenaars (al dan niet met tarotkennis, al dan niet in opdracht van een uitgeverij). De meeste zijn gebaseerd op de symboliek van de RWS (Rider Waite Smith)en worden wel eens oneerbiedig RWS-klonen genoemd.
    Ik houd wel van visueel aantrekkelijke tarotkaarten, maar symboolgebruik blijft erg belangrijk. Wat dat betreft is de RWS een echte voltreffer, ook al vind ik het niet het mooiste tarotdeck die ooit werd gemaakt.

    1. Bij intensieve bestudering blijkt dat Mary de balans zoekt tussen haar artistieke vrijheid en trouw aan de symboliek van RWS. Hier en daar valt wel iets weg, maar ze is vaak trouwer aan de symboliek dan de vele andere decks die ik gezien heb. En zeker stukken aantrekkelijker. Voor mij is RWS echter ook de referentie vanwaar ik vertrek bij het interpreteren. Vandaar dat ik bij elke kaart die ik gehad heb ook de RWS kaart erbij plak in de post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *