Ga naar de inhoud

De tarot uw persoonlijke leidraad – Marcia Masino

Aangetrouwde spullen

Een instructieboek over de TarotTussen de spullen die mijn gade in ons huwelijksbootje laadde, zat dit boek van Marcia Masino. Voor mijn vrouw was het de absolute richtsnoer bij al haar raadplegingen van het tarotkaarten orakel. De subtitel van dit boek van Marcia Masino is heel toepasselijk Een instructieboek. In de loop van de tijd is het ook voor mij het voornaamste referentiepunt geworden. Zodanig zelfs dat het boek zich nu in een stukgelezen losbladige toestand bevindt. We bewaren het dan ook samen met het meest gebruikte kaartenspel in een mooie zilverkleurige (ex parfumerie) doos. Mogelijk is mijn eigen voorkeur voor de toepassing van het Keltisch Kruis als legpatroon terug te voeren op het feit dat dit het legpatroon is aan de hand waarvan Masino haar hele boek door de tarot leggingen duidt.

De Tarot uw persoonlijke leidraad

Het boek is oorspronkelijk in 1983 verschenen als The Easy Tarot Guide. Wij hebben het in de tweede druk van Uitgeverij Schors uit 1989. Waarom de titel is aangepast naar een persoonlijke leidraad, blijft enigzins onduidelijk. Het boek is beter te omschrijven als een inleiding tot de toepassing van de Tarot en dan met name van de Rider Waite Tarot in combinatie met het Keltisch Kruis. Als argument voor de keuze van deze titel kan wel aangevoerd worden dat de inhoud van het boek zich heel erg richt op de persoonlijke lezing en het gebruik als persoonlijk orakel. Ook al is er regelmatig sprake van het lezen voor cliënten.

Een cursusboek en naslagwerk

Marcia Masino auteur van de Tarot Uw persoonlijke leidraadVanaf het begin wordt je met eenvoudige oefeningen aan de hand genomen en wordt langzaam het gevoel voor de symboliek van de kaarten bijgebracht. Marcia schrijft makkelijk leesbaar en je krijgt geen moment het gevoel dat ze van je wegzweeft. Al met al een redelijk nuchtere introductie. Misschien had ze het boek ook wel Tarot 101 kunnen noemen, want dat gevoel krijg ik voortdurend als ik het boek lees. Naast het eerste leerjaar op de Tarot basisschool is het ook zodanig opgezet dat je het makkelijk als naslagwerk kunt raadplegen. In die hoedanigheid is het bij ons ook nog steeds in gebruik. Achterin het boek staan appendices met een korte herhaling van de duidingen, dat is erg handig. Jammer dat de uitleg van de kaartposities dan weer niet daar bij in de buurt staat.

Marcia Masino

Je leert Marcia in het boek vooral kennen als een vriendelijke onderwijzeres. Ze probeert haar kennis zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk over te dragen en slaagt erin om daarbij nooit belerend te klinken. Na jaren van gebruik merk ik dat ik nog steeds geen spoor van irritatie voel als ik dit boek opensla. De toon is zeer persoonlijk, de schrijfster richt zich tot jou en niet tot een gezichtsloos publiek. Dit boek is een aanrader voor iedereen die nog niet zoveel weet over de Tarot en dit bij voorkeur door zelfstudie eigen maakt.  Marcia is een begenadigde lerares van mij krijgt dit boek drie Hiërofanten en een Hogepriesteres….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *