Ga naar de inhoud

De Vier Elementen in de Tarot

De invloed van de vier elementen op een tarotlezing

De betekenis van de vier elementen in de tarot.De vier elementen spelen een grote rol in de tarot. De kleuren van de kleine arcana zijn een directe weerspiegeling van de elementen waaraan zij gebonden zijn. Staven = Vuur, Bekers = Water, Zwaarden = Lucht en Pentakels = Aarde. Bij een tarot lezing kun je vaak al snel een algemeen beeld krijgen van een trekking door te kijken welke elementen in de legging overheersen. Als er bijvoorbeeld veel bekers vertegenwoordigd zijn dan gaat de trekking veeleer over het innerlijk en de gevoelens van degene waarvoor gelegd wordt. Terwijl een trekking met veel pentakels weer meer betrekking heeft op materiële zaken. Dit is natuurlijk een heel eenvoudig voorbeeld, maar geeft wel een idee van hoe de elementen een tarot lezing subtiel, maar soms ook heel sterk kunnen beïnvloeden.

Elke Tarotkaart heeft zijn eigen element

In de traditie van de Golden Dawn zijn alle tarotkaarten aan een element gekoppeld. Dit is voor de beginneling vaak niet evident en ook voor de gevorderde tarotkaart lezer niet altijd in een oogopslag te zien. Naarmate je meer gevoel ontwikkelt voor de invloed van de elementen in de tarotlezingen die je doet, gaat dat steeds vaker vanzelf. Bij de online trekking op de site van de tarot lezer zijn alle tarotkaarten gekoppeld aan het bijbehorende element. Dit geldt ook voor de grote arcana. Bij de hofkaarten waar sprake is van een dubbele element invloed is dit ook meegerekend. Wanneer er precies sprake is van een significante overheersing door een element is meestal gebaseerd op de inzichten van degene die de kaartlezing doet. Er zijn geen harde regels die de juiste aantallen voorschrijven. Dus heb ik met mijn kennis van de statistiek een werkwijze ontworpen die in ieder geval voor deze site bevredigend werkt.

Maximaal twee elementen in een trekking

De meeste tarotisten hanteren een werkwijze waarbij er gekeken wordt of er een sterke invloed is van een primair element. Deze wordt over het algemeen aangevuld met de invloed van een secundair element als deze voldoende vertegenwoordigt is of wellicht even sterk aanwezig als het eerste element. Dan kunnen de elementen elkaar versterken of verzwakken al naar gelang hun aard. Op deze site is dat weergegeven met een dubbel icoon waarbij het sterkste element bovenop wordt getoond en het tweede element onderop. Als beide iconen hetzelfde element weergeven dan overheerst het primaire element de trekking volledig.  Je vindt de invloed van de elementen direct onder de trekking onder het kopje algemeen beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *