Ga naar de inhoud

Combinaties van Tarotkaarten

Een tarotkaart is geen tarotkaart…..

Een Tarotkaart is geen TarotkaartTarotkaart Combinaties: Het is weliswaar net geen pasen meer, maar wat voor een paasei opgaat, geldt ook voor een tarotkaart. Als je een lezing doet met meer dan een kaart, dan is de kaart op zichzelf niet voldoende om een lezing te doen. Dan worden zaken als positie, overheersende kleur en nabije kaarten ook belangrijk. Ik ken (nog) geen online tarot trekkingen die veel (of iets) doen met dit soort invloeden die voor een gemiddelde Tarotlezer toch de ham en de kaas van een interpretatie vormen. In de basis is dat de hele reden waarom ik een website begonnen ben, met een mogelijkheid tot het online leggen van de tarot. Ik wil die verdieping wel graag zien in een online kaartlegging en omdat het er nog niet is, moet ik het zelf dan maar maken.

Een avontuur

Ik heb de logica van de online kaartlegging dusdanig opgezet dat er de mogelijkheid is om in ieder geval vast te stellen dat er combinaities van tarotkaarten in voorkomen. Helaas houdt de logica nog geen rekening met de positie of de orientatie waarin de kaarten vallen, maar hij kan al tellen als de beste. Dat betekent dat er voor de minder ervaren kaartlezer die even snel op internet een Keltisch Kruis wil raadplegen over een kwestie, meteen alle combinaties van kaarten getoond worden. Dit is wel erg prettig, want terwijl ik mijzelf als meer ervaren beschouw overkomt het mij nog regelmatig dat ik een combinatie over het hoofd zie. Dat is een gemist deel van de interpretatie. Het zoeken naar consensus over wat een bepaalde kaartcombinatie betekent in Tarotland is echter een heel groot avontuur. Één kaart kan al zeer veel betekenissen in zich dragen en als positie ook nog meespeelt dan wordt het al een heel bos aan mogelijke interpretaties. Combinaties van Tarotkaarten kennen een ware jungle aan verschillende interpretaties en verklaringen.

Waar te beginnen?

The pictorial guide to the TarotOm niet meteen met mijn eigen stokpaardjes aan te komen ging ik op zoek naar algemeen aanvaarde interpretaties van optredende kaartcombinaties. Na een aantal uurtjes zoeken kon ik een conclusie trekken: Die zijn er dus niet. Maar ik wil wel graag wat te bieden hebben. Wat ik in dat geval altijd doe is teruggrijpen op wat voor mij de aartsvader van de moderne Tarotduiding is. Ik heb dus simpelweg de kaartcombinaties uit “A pictorial guide to the tarot” overgenomen. A.E.Waite geeft daarin een lijst met kaartaantallen en steekwoorden voor de aantallen kaarten uit de kleine arcana die samen kunnen vallen. Helaas zonder tussenvormen, dus geen interpretatie voor twee Azen rechtop en twee Azen omgekeerd. Alleen vier rechtop en vier gekeerd. Daar doe ik het voor nu maar mee. Het stemt mij echter niet erg tevreden. Daar komt bij dat ik het ook niet altijd eens ben met de gegeven interpretatie. Dat zal dus zodra ik er aan toe kom aangepast worden. Het vereist nog wel een enorme berg research voor ik zover ben. Ik heb gelukkig wel wat schrijvers gezien die mij daarbij aanknopingspunten gaan bieden. En je mag natuurlijk altijd zelf reageren.

Volgende stap: het toevoegen van de kleuren en de elementen…

6 reacties op “Combinaties van Tarotkaarten”

 1. Wat het orakelen met tarotkaarten betreft zijn er inderdaad geen regels, maar wel veel (doordachte) suggesties. Zowel Waite als Crowley hielden veel rekening met de plaats van de kaarten op levensboom, misschien dat dit voor meer gevorderde tarotisten een bijkomende invalshoek is. Verder vind ik de suggesties in The Book of Thoth van Crowley ook interessant vb. de link tussen de Azen en de hofkaarten.
  Inspiratie kan je ook opdoen in, volgens mij, het beste tarotboek op de Nederlandstalige markt : Tarot Wijsheid van Rachel Pollack. In dit boek geeft ze o.a. een overzicht van de historische kaartinterpretaties.

  (en nu even verder lezen op je interessante tarot website)

  1. Dankjewel Annick,
   Momenteel lees ik Het Grote Levensavontuur van Hajo Banzhaf en De levende Tarot van Jan Ton. Ik had Rachel ook al zien staan en zal deze na jouw aanbeveling zeker ook lezen.

 2. Wat betekenen deze 3 kaarten samen in de liefde. Kelken 10 is het anawoord. Schildknaap pentakels staat voor mij. De maan staat voor de perdoor waar ik gevoels voor heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *