Ga naar de inhoud

Pentakels Ridder

Betekenis van de tarotkaart Pentakels Ridder in het kaartleggen met de tarot op de website van de tarot lezer

Pentakels Ridder – tarotkaart betekenis

Rechtop: Je hebt te maken met de karakteristieke harde werker die vooral gericht is op de vruchten van haar arbeid. De zorgvuldige maar wat saaie huismoeder of vader die bergen verzet uit verantwoordelijkheidsbesef. Iemand die zich in het werk begraaft en misschien daarmee het gevoel op afstand houdt. Gebeurtenis:  Een financiële of eigendomskwestie.

Omgekeerd: Na een periode van hard werken en emotionele afstand breekt het gevoel los. Dit gaat gepaard met ondoordacht gedrag inzake geld en eigendommen. Wat in jaren is opgebouwd wordt er in dagen doorheen gejaagd. Je geeft je over aan je gevoelens, terwijl realisme en nuchterheid nu misschien meer gewenst zijn. Voor anderen kom je daardoor instabiel over. Gebeurtenis: Financiële onzekerheid of onzekerheid in het werk door eigen toedoen.

Element: Lucht van Aarde  Astrologie: Stier, Maagd en Steenbok

Pentakels Ridder – uitgebreide verklaring

Rechtop: De pentakels ridder is het toonbeeld van verantwoordelijkheid en hard werken. De motivatie is veeleer materieel van aard dan hard werken op grond van een diep gevoelde passie. Het archetype van de pentakels ridder is de hardwerkende ouder die zorgt voor stabiliteit en financiële zekerheid. Een no nonsense persoon die vooral praktisch ingesteld is en wars van zweverigheid. Je kunt het gevoel krijgen dat de nadruk ligt op de plichtmatigheid en dat de emotionele diepgang verdwenen is. Het gevaar van sleur ligt bij deze kaart zeker op de loer. Ook kan de ridder van de pentakels waarschuwen voor de situatie waarbij je jezelf begraaft in het werk om aan je gevoelens te ontkomen. Valt deze tarotkaart in de toekomst dan sta je voor een omvangrijke klus die veel van je energie zal vergen, maar bij voldoende doorzettingsvermogen de nodige resultaten zal afwerpen. Mogelijk hangt er ook een gebeurtenis in de lucht waarin realisme en nuchterheid meer gewenst is dan al te grote emotionaliteit. Valt de kaart in het heden zal er vaak sprake zijn van een financiële of eigendomskwestie, kijk naar de omliggende kaarten voor aanwijzingen of het gaat om een gunstige of ongunstige wending van het fortuin.  Ligt de tarotkaart in het verleden dan is de huidige situatie tot stand gekomen of veroorzaakt door noeste arbeid.

Omgekeerd: De betekenis van de pentakels ridder verkeert nu naar het tegendeel. De persoon waar het nu om gaat is geen betrouwbare en solide werker (meer). Het is een luiwammes of een chaoot, soms overmand door onbegrepen emoties. Onbetrouwbaar voor anderen en onverantwoordelijk jegens zijn of haar eigen positie. Het werk versloft, de bloemetjes worden buiten gezet of je komt dagen je bed niet meer uit. Je laat gods water over gods akker lopen of jaagt het werk van jaren er in dagen doorheen. Als gevolg daarvan kom je in de financiële problemen terecht en dreig je bezittingen te verliezen. Het kan ook zijn dat deze problemen veroorzaakt worden door iemand in je nabijheid die instabiel is (geworden). De tarotkaart in de omgekeerde positie kan ook een positieve betekenis hebben als het gaat om het doorbreken van de sleur en het hervinden van onder verplichtingen begraven passies en liefdes. Het archetype voor de pentakels ridder in deze positie is de tweede of derde jeugd, de midlife crisis die positief uitpakt. De droge boekhouder die weer tot leven komt, Scrooge die zijn geld weer met liefde uitgeeft. Kijk bij het roer omgooien wel goed uit of je niet het kind met het badwater weggooit.

Pentakels Ridder – beschrijving

Betekenis van de tarotkaart pentakels ridder in het kaarleggen met de tarot.Een ridder in harnas zit hoog op een pikzwart paard. Het is een zwaar werkpaard met loof in de manen en dieprood hoofdstel, zadeldeken en leidsels. De ridder lijkt volledig tot stilstand gekomen.  Zijn helm bedekt nagenoeg zijn gehele gezicht, zijn vizier is open. Op zijn helm heeft hij een groene pluim die net als bij het paard loof voorstelt. Over zijn harnas draagt hij een rode mantel en leren handschoenen. Hij heeft een munt met een pentagram in zijn hand. Hij presenteert zijn symbool zonder er zelf in te kijken. Op de achtergrond is een zojuist geploegd en ingezaaid akkerland te zien. Twee bomen en enkele bergen begrenzen het landschap. Het paard staat op een stukje grasland dat grenst aan een meer. De lucht is goud gekleurd en rustig. Het hele tafereel straalt landelijke rust en soliditeit uit.

Pentakels Ridder – symboliek

Ridder te paard: Net zoals bij alle ruiter standbeelden staat dit voor zelfbeheersing en kracht. Het werkpaard “sterk als een paard” staat voor de enorme kracht en uithoudingsvermogen die door de berijder beheerst en voor het nut aangewend wordt.

Zwart paard: Een zwart paard staat voor de dode materie die door de berijder tot leven en vrucht dragen gebracht wordt. Hier is ook meteen het gevaar voor het verliezen van die beheersing, want dan ontketend het zwarte paard zijn negatieve kracht die enkel dorre velden en hongersnood in zijn spoor achterlaat. Niet voor niets berijdt de apocalyptische ruiter Honger een zwart paard.

Geploegde en ingezaaide akker: De belofte van een rijke oogst, mits de velden zorgvuldig onderhouden worden.

Rode Mantel: De rode mantel over het stalen harnas zien we ook terug bij de Keizer of Heerser in de grote arcana. Het gaat hier om grote fysieke energie die sterk gericht is op het zelf, om vooruit te komen in de wereld. Het harnas staat voor de onverzettelijkheid en de afscherming van de gevoelens die deze strijdbaarheid in de wereld oproept. Bedwongen passie en emotionele gereserveerdheid.

Lucht van Aarde: Fysiek en aards is de ridder van de Pentakels, maar hij zoekt actief de confrontatie op als hij dat nodig acht. Deze elementen maken hem het toonbeeld van kracht. De oerkrijger die louter door zijn kracht en standvastigheid de storm trotseert om zijn doelen te behalen.

Groen loof in manen en helmpluim: Hierin spreekt de wens tot een vruchtbare oogst.

Pentakels Ridder – verdere informatie op het wereldwijde web

Letterlijke beschrijving van de pentakels ridder volgens A.E.Waite in de Pictorial Guide to the Tarot (engels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *