Ga naar de inhoud

De Hogepriester

Betekenis Tarotkaart De Hogepriester

De Hogepriester – betekenis tarotkaart

Rechtop: Een leraar of een “goed voorbeeld”. Het volgen van een traditionele aanpak. Gehoorzaamheid aan de wetten van de maatschappij. Je vertrouwt nu op je intuïtie en kiest voor een gebruikelijke aanpak.

Omgekeerd: Een ongewoon persoon, excentriek gedrag. Een geheel eigen en ongebruikelijke aanpak of benadering. Het negeren van de intuïtie. Tegen beter weten in handelen. Een revolutie en het afbreken van de bestaande structuren.

Astrologie: Stier   Element: Aarde

De Hogepriester – uitgebreide verklaring

Rechtop: De hogepriester, ook wel de Hierofant genoemd, staat voor de gebruikelijke aanpak van zaken. Het volgen, toepassen of doorgeven van door de jaren en eeuwen opgebouwde en doorgegeven wijsheid. Uiteindelijk staat de hogepriester ook voor het vertrouwen op de intuïtie of het gezonde verstand. Bij alle soorten kwesties staat de hierofant voor het volgen van de gebruikelijke aanpak in de aanpak of oplossing van de kwestie.

Gaat het om familie dan zijn traditie en de cultuur erg belangrijk. Gaat het om een relatie dan verwijst het naar een ingezegend huwelijk, maar kan ook verwijzen naar een traditioneel rollenpatroon. Bij werk of scholing verwijst de hogepriester naar een alom gerespecteerde organisatie die bekend staat om het strict vasthouden aan regels, regelingen en lange termijn beleid. Gaat de vraag over gezondheid dan verwijst de Hogepriester naar de traditionele medische aanpak, geijkte procedures of behandelingen. Als je met betrekking tot je huidige vraag onzeker bent over de aanpak, vertrouw dan  nu op je intuïtie of gezonde verstand en pas toe wat je geleerd hebt of al jaren weet.

Omgekeerd: Als de Hogepriester ondersteboven valt dan betekent dit over het algemeen het omgekeerde van de rechtopstaande kaart. Het gaat nu over uniek zijn, een originele aanpak bedenken en toepassen voor de kwestie. Dit is de kaart die bevestiging geeft aan excentriek gedrag. Wat je altijd geleerd hebt lijkt niet meer te passen bij de situatie waar je nu in zit. Het is tijd voor het verwerpen van de oude regels en wetten, je bent toe aan een revolutie. Het opnieuw uitvinden van jezelf of de wijze waarop je leeft en het afbreken van de oude structuren is waar de Hogepriester omgekeerd voor staat.

Gaat het om familie of materiële zaken dan is er sprake van ongewone gezinssituaties, afwijkende meningen of levenswijze. Gaat de kwestie om spiritualiteit is er sprake van een breuk met de traditionele leer en kom je tot ongebruikelijke inzichten en overtuigingen.  Gaat de kwestie over werk dan verwijst de Hogepriester omgekeerd naar ongewone ideeën, opleidingen, nieuwe manieren om je te organiseren, misschien een zeer ongewoon soort organisatie die een radicaal vernieuwende technologie of methode voorstaat. Uiteindelijk verwijst de Hogepriester omgekeerd vooral naar het negeren van de intuïtie en tegen beter weten in handelen.

De Hogepriester – Beschrijving

Betekenis van de tarotkaart de Hierofant

De Hogepriester zit op een troon tussen twee pilaren. De pilaren zijn grijs en hij ziet eruit als een kerkvorst of als de Paus. Op zijn hoofd heeft hij een gouden kroon die uit drie delen bestaat, een zogenaamde drievoudige kroon of tiara. Hij draagt een rood priestergewaad over een wit en blauw ondergewaad. Hij heeft versierselen aan zijn kroon hangen en een stola over de schouders. In zijn linkerhand heeft een een patriarchaal kruis, met zijn rechterhand maakt hij het handgebaar dat we kennen van de Pantocrator en dat ook wel het gebaar van de leraar genoemd wordt.

Met zijn voeten zit de Hierofant op een rood tapijt, aan zijn voeten of onder zijn voeten liggen twee kruiste cerimoniële sleutels. De Hogepriester heeft twee discipelen die voor het geknield zitten in een toegewijde of devote houding. Zij hebben de haardracht (tonsuur) van de ingewijden. Beide zijn gekleed in priesterlijke gewaden. De een in een gewaad bestikt met rozen en de ander in een gewaad bestikt met witte lelies. De tarotkaart is genummerd met het Romeinse nummer V.

De Hogepriester – Symboliek

De Hogepriester verwijst naar de leraar die in onszelf huist. De Pilaren zijn grijs om de balans aan te duiden die bereikt is tussen de twee uitersten zwart en wit. Het zijn de steunberen van de eeuwige wijsheid die hij overdraagt. De hogepriester bekleedt het ambt van de spreekbuis tussen het goddelijke en de menselijke wereld, daarom is hij gekleed als een kerkvorst. Zijn gewaad is rood voor de passie en het ondergewaad wit en blauw om de daar onder liggende reinheid en emotionele diepgang weer te geven. De Tiara of drievoudige kroon staat voor de drievuldigheid, maar ook om aan te geven dat de hogepriester regeert Koning, Priester en Leraar. In zijn linkerhand houdt hij het patriarchaal kruis om de bron van zijn macht aan te geven, met zijn rechterhand maakt hij het gebaar van de leraar.

De gekruiste sleutels staan voor het toegang geven tot de spirituele kennis van het bewuste en het onderbewuste.Het staat ook voor de toegang tot het rijk van de levenden en het rijk van de geest. Dat de gekruiste sleutels aan zijn voeten liggen betekent dat de Hogepriester hierover de volledige beheersing heeft. De twee discipelen staan voor het aanvaarden van deze verheven wijsheid of intuïtie. De twee priesters gehoorzamen aan de wetten en de leringen die door de Hogepriester worden  doorgegeven. Hun gewaden drukken de motivatie voor deze zoektocht naar wijsheid uit als aards verlangen door de rozen en spiritueel verlangen door de witte lelies. Hun devote houding drukt naast gehoorzaamheid ook een volledig vertrouwen in het gezag van de leraar uit. Dit verzinnebeeld het vertrouwen op zowel onze bewuste kennis en onze onderbewuste intuïtie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *