Meteen naar de inhoud

de granaatappel in de tarot

De granaatappel in de Tarot.

Op twee tarotkaarten komt de granaatappel voor. Namelijk op de tarotkaart van de hogepriesteres en de keizerin. Bij de hogepriesteres is de vrucht verwerkt in het patroon van de sluier achter haar troon. Bij de keizerin is zij verwerkt in haar gewaad.
De granaatappel op de sluier achter de hogepriesteres Granaatappels in het gewaad van de tarotkaart de keizerin

Wat is de symboliek van de granaatappel?

Uitsnede van schilderij van sandro botticelli Christus en Maria met granaatappel

Sinds mensenheugenis staat de granaatappel voor vruchtbaarheid en in deze betekenis wordt de granaatappel het vaakst uitgelegd in de tarot. De granaatappel word genoemd in het hooglied en in de Griekse mythologie. De granaatappel heeft in de renaissance meerdere betekenissen. In het algemeen staat zij voor de passie van Christus en zijn wederopstanding. De open vrucht met zijn vele pitten staat voor de gemeenschap van gelovigen en het rode sap staat voor het bloed van de martelaren dat gegeven is voor de kerk.
De opengewerkte vrucht staat in de renaissance ook voor de deugd van de liefdadigheid. Deze werd sinds de middeleeuwen afgebeeld als een vrouw vaak in dezelfde houding als de keizerin, maar dan nog met enkele kleine kinderen die zij zoogt. De granaatappel is dan vaak ergens zijdelings op de voorgrond terug te vinden.
Andrea del Sarto la charité met een granaatappel in de voorgrond

Wat is de betekenis van de granaatappel in de tarot?

Op de tarotkaarten van de hogepriesteres en de keizerin staat de granaatappel voor vruchtbaarheid en vrijgevigheid. Bij de hogepriesteres gaat het om de vruchten van de geest, bij de keizerin om de vruchten van het lichaam. Komen beide kaarten in één legging voor dan staat dat voor jou voor de komst van een nieuw leven. Hetzij een kind of een soulmate, in ieder geval een gave in lichaam en geest. Dit kan natuurlijk versterkt of verzwakt worden door de totale betekenis van de legging. Veelal is de terugkerende symboliek een versterking van het hoofdthema van de tarot trekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *