Meteen naar de inhoud

De Keizer

Betekenis Tarotkaart De Keizer

De Keizer – betekenis tarotkaart

Rechtop: Je behaalt concrete resultaten. Een emotioneel volwassen, onafhankelijke en intelligente persoon. Autoriteit of vaderfiguur.

Omgekeerd: Plannen vallen uiteen. Een instabiele, onredelijke, afhankelijke figuur. Een scheiding.

Astrologie: Ram, Steenbok, Stier   Element: Vuur

De Keizer – uitgebreide verklaring

Rechtop: De Keizer staat voor concrete resultaten. Resultaten die je bereikt door hard werk en pure wilskracht. Door vaardigheid en volharding heb je uiteindelijk de resultaten bereikt waar je nu de vruchten van plukt. Maar het is geen gespreid bedje. Je kunt niet op je lauweren rusten. Om je bereikte positie te behouden dien je waakzaam te blijven en voortdurend bereid te zijn om in actie te komen. Wellicht valt deze kaart nu om je aan te sporen vol te houden om je doel of droom te bereiken.

De Keizer staat ook voor alles dat met wet, wetgevers of leidinggeven te maken heeft. Deze tarotkaart valt vaak voor managers of andere leidinggevenden die regels moeten handhaven. Misschien krijg je te maken met een manager of ben je zelf een manager die de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Het is zaak om nu je rug te rechten en niet te wijken voor een confrontatie als gevolg van het nemen van deze verantwoordelijkheid. In de meest extreme vorm gaat het over een doorgeslagen bureaucratische situatie waarin regels blind worden toegepast. In de huiselijke situatie kun je te maken krijgen met een rigide dominante figuur of ben je dat wellicht zelf?

Omgekeerd: Het lijkt wel of niets wat je probeert tot concrete resultaten leidt. Je plannen vallen allemaal in duigen. Vraag jezelf af in hoeverre dit veroorzaakt wordt doordat je te toegeeflijk bent voor jezelf. Wil je het wel genoeg om ervoor te vechten? Het is een aansporing om wat meer structuur in werk, studie of leven aan te brengen zodat de inspanningen ook daadwerkelijk tot een resultaat leiden. Het kan ook staan voor een persoon die totaal niet met gezag kan omgaan. Gezag van ouders, leidinggevenden of wetgevers wordt uitgedaagd of ontweken. Men kan de verantwoordelijkheid die met een bepaalde positie meekomt niet aan.

Bestaande structuren en gezag worden uitgedaagd en moeten mogelijk aan belang inboeten. Je verliest een deel van je macht, positie of status doordat je verslapt of denkt onaantastbaar te zijn. Kijk uit voor alle soorten verslavingen die te maken hebben met een gebrek aan wilskracht of innerlijke weerstand.

De Keizer – beschrijving

Betekenis Tarotkaart De Keizer Raider Waite

De Keizer zit op een troon van steen. Vier ramskoppen vormen de versiering. Hij draagt een rode mantel met daaronder een stalen harnas. Op de rode mantel is weer een ramskop geborduurd. Op zijn hoofd heeft hij een kroon met vijf edelstenen. In de Hanson-Roberts tarotkaarten is deze vervangen door een lauwerkrans zoals de Romeinse keizers die droegen. Op het topje van de kroon komt het teken van de ram weer terug. De keizer draagt zijn kroonjuwelen, met in de linkerhand een globe en in de rechterhand een staf in de vorm van een Ankh. Op de achtergrond is een ongenaakbaar bergmassief te zien. De Keizer ziet eruit als een oude strijder die na vele veldslagen uiteindelijk als overwinnaar op de troon terecht is gekomen.

De Keizer – Symboliek

Het eerste wat je treft in dit beeld is de keizer zelf. Hij wekt de indruk dat aan het winnen van de troon een zware en vooral lange strijd vooraf is gegaan. Uiteindelijk heeft de keizer gewonnen en regeert hij vanaf zijn troon, maar het is geen comfortabele positie, zoals die van de Keizerin. De keizer is waakzaam en volledig voorbereid om op elk moment dat het nodig blijkt, het zwaard op te pakken en de strijd weer aan te gaan.

De ramskoppen op de troon, op zijn mantel en op zijn kroon symboliseren het sterrenbeeld Ram. Zij staan voor de wilskracht, energie, agressie en leiderschap die nodig zijn om een bepaalde positie te kunnen bereiken. Het ijzeren harnas en de stenen troon zorgen ervoor dat de keizer niet verslapt om zijn dominante positie te kunnen behouden.  Zijn blik is waakzaam en afstandelijk. Hij weet dat deze verantwoordelijkheid samen gaat met de noodzaak tot minder plezierige beslissingen en handelingen.  De keizer weet dat niet iedereen zijn vriend kan zijn en accepteert dat. Het bergmassief verbeeld de onverzettelijkheid van de keizer en ook een beetje zijn starheid, hij is niet erg flexibel.

De staf en de globe zijn tekenen van wereldse macht. Zij tonen aan dat de keizer een autoriteit is die wetten maakt en handhaaft. Zij verbeelden alle vormen van handhaving, orde, wet en structuur, maar ook de discipline en zelfdiscipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *