Meteen naar de inhoud

De Hogepriesteres

Betekenis Tarotkaart De Hogepriesteres

De Hogepriesteres – betekenis tarotkaart

Rechtop: Er zijn veranderingen op komst, veelal positief. Onbekende nog verborgen factoren beïnvloeden de kwestie. Wijsheid en innerlijke rust door de vereniging van het bewuste denken en het onbewuste weten.

Omgekeerd: Onverwachte problemen kunnen voor een negatieve verandering zorgen. Je verliest je innerlijke rust en wordt humeurig, gejaagd en angstig door een gebrek aan zelfinzicht.

Astrologie: Kreeft, Maan  Elementen: Water

De Hogepriesteres – uitgebreide verklaring

Rechtop: De sluier tussen de fysieke en bovennatuurlijke wereld is weggenomen. Je kijkt met helderheid naar de ophanden zijnde veranderingen. Door de integratie van je bewuste rede en je onbewuste intuïtie voel je je uitstekend in staat om de juiste beslissingen te nemen. Kalmte en innerlijke rust sterken je in je overtuiging dat je op de goede weg bent.

Nu is het moment om te acteren op je idealen en te pogen je dromen te verwezenlijken. Blijf dicht bij jezelf en je kunt de wereld aan. Het is een goed moment om je intuïtie verder te ontwikkelen – door meditatie of creativiteit om je geest te oefenen. De Hoge Priesteres staat voor een krachtige vrouw, wiens wijsheid is wordt gevoed door haar sterke verbinding met zichzelf.

Omgekeerd: Het is tijd voor observatie, onderneem nu geen actie. Je voelt je onrustig, gejaagd en misschien wel angstig. Dit wordt veroorzaakt door een gevoel dat je niet meer in verbinding met jezelf staat.Je bent afgesloten van je intuïtieve gevoelens of loopt weg van je diepste innerlijke gevoelens en kennis. Je leidt jezelf af met onzinnig gedrag en gepraat om te maskeren dat je kwijt bent wat je heel kan maken.

Probeer tot rust te komen, jezelf terug te vinden en te analyseren of door meditatie te doorgronden welke verborgen factoren je nu negatief beïnvloeden. Wees ook alert op mogelijk verborgen negatieve krachten in je omgeving die voor een onaangename wending van de zaken kunnen zorgen.

De Hogepriesteres – beschrijving

Betekenis van de tarotkaart De Hogepriesteres

De tarotkaart is genummerd met het romeinse cijfer II. De hogepriesteres zit tussen twee pilaren. Een zwarte en een witte pilaar, in de Rider Tarot zie je daar ook nog een J op de witte en een B op de zwarte pilaar. Tussen de pilaren hangt een prachtig geborduurd gordijn of sluier, druk versierd met palmbomen. De hogepriesteres is gekleed in een blauw gewaad en in haar schoot houdt zij de Thora vast. De Thora is half verborgen door haar gewaad. Haar hoofd is gekroond met een diadeem of kroon die de verschillende fasen van de maan weergeeft. Aan haar voeten ligt nog een maansikkel en haar gewaad lijkt door te stromen in het water aan haar voeten. Op haar borst draagt zij een zonnekruis. Haar blik is sereen en meditatief alsof zij door de tarotlezer heenkijkt.

De Hogepriesteres – symboliek

De Hogepriesters verbeeld de ziel of de collectieve wijsheid van een mens,  de gezamenlijke macht van zowel de bewuste als onbewuste geest. Zij is daarmee de tegenpool van de Magiër, die onze bewuste geest en rede voorstelt. Met nummer II verbeeld zij de dualiteit van het leven dat uiteenvalt in openbaar en verhuld, donker en licht, bewust en onbewust, actief en passief. Het romeinse cijfer II komt terug in de pilaren achter haar die ook een verbeelding zijn van dit duale principe.

Haar blauwe gewaad staat voor de emotionele en ontvankelijke aard van haar wijsheid, het blauw van de zee waarmee ook de onbewuste processen worden weergegeven. De half verborgen Thora, de gesloten hand, het gesloten gordijn en de maansikkels duiden op de kennis die door de bewuste geest wel geweten maar nooit helemaal doorgrond kan worden. Het zonnekruis duidt op de vier kleuren van de arcana die door de Hogepriesteres intuïtief juist geïnterpreteerd en benut worden.

Zij is wellicht de belangrijkste troef van de grote arcana en de meest directe aanwijzing voor hoe de Tarot met onze diepste intuïties samenwerkt om ons tot inzicht te brengen.

De Hogepriesteres – Meer informatie op het wereldwijde web

 Het geheim van de Priesteres – Deze analyse van de Hogepriesteres van Annick op haar blog de Tarot Cirkel is absoluut een must read.

The High Priestess –  De letterlijke tekst uit de Pictorial Key to the Tarot (Engels)

3 reacties op “De Hogepriesteres”

  1. Beste Tarot reader,
    Even iets dat me opviel:
    Tweelingen, Venus en Lucht horen niet bij de Hogepriesteres: Tweelingen toch bij Gerechtigheid, en Venus/Lucht bij Keizerin? Hogepriesteres bij de Maan…

    1. Oeps.. Je hebt helemaal gelijk. Waarschijnlijk fout gegaan bij het samenstellen van de post. Ik zal alle kaarten nog eens kritisch bekijken. Dankjewel voor de opmerking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *